Skip to content

Zašto odabrati ventilaciju tekstilni kanalima?

Sustavi tekstilnih kanala pružaju nekoliko prednosti u odnosu na tradicionalne sustave.

Cijena je bitna prednost sustava tekstilnih kanala. Sustav raspodjele zraka tekstilnim kanalima ima puno manju cijenu od rigidnog sustava i popratnih rešetki, osobito ako je takav sustav potrebno izolirati. Osim toga, potrebno je manje vremena za postavljanje sustava tekstilnih kanala, čime se štedi vrijeme, a smanjeni su i troškovi postavljanja.

Održavanje tekstilnih kanala je nedvojbeno jednostavnije od održavanja rigdnih sustava. Tkanina se jednostavno skida (pomoću patentnih zatvarača), čisti u perilici rublja i ponovno postavlja. Rigidni se sustavi u praksi često uopće i ne čiste zbog troškova i otežanog pristupa pri skidanju i ponovnom postavljanju.

Raspodjela zraka u prostoru je kvalitetnija zbog veće površine koju tekstilni kanali pokrivaju u odnosu na limene kanale, zbog čega su bolji za korištenje u većim prostorima. Također pružaju i puno veću kontrolu nad jačinom ispuha, a time i ugodnije okruženje.

Boje, oblici, materijali i raspored kanala u prostoru mogu se kombinirati kako bi se dobio ugodan estetski doživljaj prostora dok se zrak prenosi na unaprijed određeni, kontrolirani način. Uz to što podrazumijevaju manje početno ulaganje i vrijeme postavljanja te jednostavnije održavanje, sustavi tekstilnih kanala učinkovit su i oku ugodan izbor.

 

Jesu li tekstilni kanali prikladni za primjenu u mom prostoru?

Tekstilni kanali moraju biti prikladni za bilo koju vrstu primjene i uvjete raspodjele zraka, stoga osiguravamo da su naši materijali prikladni za svaki određeni projekt.

Prihodini najpopularniji materijali otporni su na vatru prema najvišim europskim i američkim standardima. Također su primjereni za čiste sobe, što pokazuje certifikat ISO4 (klasa 10).

Nudimo nezapaljive materijale, materijale obložene PVC-om, lagane materijale, materijale visoke propusnosti svjetlosti, materijale s antibakterijskim svojstvima i reciklirane materijale u potpunosti načinjene od plastičnih boca za vodu – koji također imaju visoku otpornost na vatru i primjereni su za čiste sobe.

Svaki naš materijal razvijen je u svrhu specifične raspodjele zraka. Naši najpopularniji materijali imaju garanciju od 10 godina.

 

Kako tekstilni kanali mogu poboljšati protok i raspodjelu zraka?

Tekstilni kanali imaju dvije funkcije:

(1) Prijenos zraka (od točke A do točke B)

(2) Raspodjela zraka u prostoru

Iako tekstilne kanale koristimo kao sustav prijenosa zraka, oni u praksi obavljaju obje ove funkcije u isto vrijeme – prenose i raspodjeljuju zrak u prostoru.

Nudimo nekoliko načina prijenosa zraka te čitav raspon difuzora koji odgovaraju različitim primjenama. Mikroperforacije (mnoštvo laserski oblikovanih otvora promjera 0,2 mm) donose velike količine zraka u prostor pri maloj brzini – što je bitno za rashlađivanje prostora – dok tekstilne sapnice velikog promjera upuhuju snažnu zračnu struju oblika stošca na velike udaljenosti – što je idealno za grijanje skladišta s velike visine.

Pri savjetovanju sa svojim klijentima biramo najprikladnije zračne difuzore, a u dostavljenoj ponudi uvijek uključujemo i grafički prikaz ispuha zraka – njegove putanje i udaljenosti u prostoru – koji se dobiva odabranim dizajnom.

Što je tekstilni kanal?

Tekstilni su kanali rješenje za ventilaciju prostora. Izrađeni su od poliesterskog materijala i dostupni u raznim oblicima, no uglavnom se koriste kružni, polukružni, oblik četvrtine kruga i eliptični oblik (vrlo širok, ali plitak polukružni oblik). Ventilacijski kanali poprimaju svoj oblik kad se u njih dovede zrak – eksterni statički pritisak dovedenog zraka daje oblik kanalu.

Postoji nekoliko tipova materijala tekstilnih kanala koji se odabiru s obzirom na potrebe pojedine primjene, a najprikladniji materijal bira se u suradnji s klijentom.

Sustavi tekstilnih kanala uvijek su načinjeni po mjeri – svaka narudžba i dizajn je jedinstven. Toliko je mogućih varijabli da ne postoje dva ista tekstilna kanala, zbog čega je masovna proizvodnja identičnih kanala nemoguća.