Skip to content

Zašto bi zdravstvene ustanove trebale koristiti tekstilne kanale za ventilaciju?

S napretkom tehnologije, primjena tekstilnih ventilacijskih sustava širi se na razna područja, kao što su maloprodaja, industrija, trgovački prostori i mnoga druga.
Tekstilni ventilacijski sustavi su alternativa tradicionalnim metalnim sustavima koji se koriste za klimatizaciju i ventilaciju prostora. Izrazito su djelotvorni zbog toga što su lagani, fleksibilni, nisu bučni, te imaju visoku učinkovitost protoka zraka.


Ključne karakteristike tekstilnih kanala

Estetski doživljaj
Možda se ova karakteristika ne čini pretjerano važnom, no estetski doživljaj ipak je jedan od razloga zbog kojeg su tekstilni kanali vrlo traženi.
Nudimo ih u različitim veličinama, bojama, uzorcima i stilovima, zbog čega se s lakoćom uklapaju u svaki prostor.

Učinkovitost protoka zraka
Učinkovitost protoka zraka tekstilnog ventilacijskog sustava daleko je naprednija nego kod tradicionalnih ventilacijskih sustava. Karakteristike tekstilnog sustava, poput materijala, modela protoka zraka, sustava ovjesa, omogućavaju jednoliku raspodjelu zraka u prostoru, a time i brzo rashlađivanje/grijanje prostora.
Svaki oblik našeg kanala, bilo da se radi o okruglom, polukružnom ili bilo kojem drugom kanalu, omogućava ravnomjernu raspodjelu zraka.

Jednostavna instalacija pristupačne cijene
Instalacija tekstilnih kanala brža je u usporedbi s tradicionalnim sustavima zbog laganog materijala. Instalacijski procesi potrebni pri postavljanju metalnih cijevi, kao što su podešavanje i ispravljanje metala, izolacija i sl. nisu potrebni pri instalaciji tekstilnih kanala, što ju čini puno jednostavnijom i bržom.

Smanjenje buke
Korisnici se vrlo često žale da su tradicionalni metalni ventilacijski sustavi vrlo glasni i mogu biti smetnja pri radu ili boravku u prostoru. S druge strane, tekstilni kanali imaju izvrsne zvučne karakteristike i uvelike smanjuju prijenos buke.

Zašto zdravstvene ustanove biraju tekstilna ventilacijska rješenja?
Vidjevši tek nekoliko od mnogih prednosti tekstilnih ventilacijskih sustava, lako je razumjeti zašto zdravstvene ustanove daju prednost tekstilnim kanalima pred tradicionalnim sustavima. Drugi izvori također pišu kako tekstilni ventilacijski sustavi predstavljaju zeleniji i održiviji izbor za tvrtke.

Osim što je održivo rješenje, tekstilni kanali također štede novac zdravstvenim ustanovama jer ne iziskuju odstranjivanje plijesni. Za metalne kanale, koji su skloniji nakupljanju plijesni i prašine, trošak odstranjivanja može se popeti do 23€ po kvadratnom metru.
Tekstilni kanali, s druge strane, imaju vrlo glatku površinu što uvelike smanjuje mogućnost nakupljanja plijesni i prašine te na taj način štede trošak uklanjanja plijesni. Također, tkanina kanala može biti antibakterijska.

Evo još nekoliko razloga zašto zdravstvene ustanove radije koriste tekstilne ventilacijske sustave:

Smanjen rizik od kontaminacije
U usporedbi s metalnim kanalima, tekstilni kanali imaju vrlo glatku površinu bez spojeva i procjepa. Upravo su to mjesta u kojima se s vremenom nakupljaju bakterije i klice, što stvara uvjete za prijenos prašine i uzročnika bolesti. To može biti opasno u osjetljivim prostorijama kao što su operacijske sale, izolacijske prostorije i sl.

Ekonomski razlozi
Zbog zahtjeva koji se za zdravstvene ustanove stalno mijenjaju, one moraju često mijenjati raspored prostora i prostorija. Npr. za vrijeme pandemije koronavirusa zdravstvene ustanove morale su se prilagoditi i proširiti preko noći.
Zbog naglog proširenja, bolnice su se suočile s nepredviđenim financijskim obvezama. S rješenjima poput tekstilnih kanala, koji se jednostavno mogu premjestiti i prilagoditi novom prostoru, bolnice mogu uštedjeti značajna sredstva u hitnim situacijama i nepredviđenim okolnostima.

Poboljšana kvaliteta zraka
Tekstilna ventilacijska rješenja unaprjeđuju kvalitetu zraka u prostoru zbog vrlo učinkovitog načina raspodjele svježeg zraka. Ventilacijski otvori u tkanini vrlo su jednoliko raspoređeni, što čini hlađenje određenog mjesta u prostoriji vrlo jednostavnim.
Ravnomjerna raspodjela zraka u prostoru također smanjuje rizik od stvaranja plijesni. Ova karakteristika tekstilnih sustava pokazala se izrazito korisnom u bolnicama gdje su pacijenti vrlo osjetljivi i potrebna im je dodatna zaštita od uzročnika bolesti koji se šire zrakom.

Kontrola zaraze
Tekstilni ventilacijski sustavi mogu se opremiti i posebnim rješenjima i filterima visoke učinkovitosti kako bi se bolje kontrolirali uzročnici bolesti koji se šire zrakom.
Zdravstvene ustanove i bolnice često u tekstilne ventilacijske sustave dodaju sustave dezinfekcije ultraljubičastim zračenjem i HEPA filtere kako bi smanjili rizik od zaraze i dodali još jedan zaštitni sloj sustavu.

Usklađenost sa standardima
Zdravstvene ustanove moraju zadovoljiti brojne standarde propisane zakonima i odredbama, a tiču se zaštite od požara, kvalitete zraka u zatvorenom prostoru, energetske učinkovitosti, gospodarenja otpadom, itd.. S našom pomoći pri dizajniranju i pametno osmišljenim tekstilnim rješenjima, svi standardi su vrlo lako dostižni.
Nadalje, najviši standard čistoće i higijene bolnicama je od presudne važnosti. Tekstilni kanali imaju iznimno glatku površinu, što čišćenje i dezinfekciju čini vrlo jednostavnima. Rizik od nakupljanja bakterija i uzročnika bolesti na tim glatkim površinama znatno je manji.

Naposljetku, tekstilni ventilacijski kanali održivije su i zelenije rješenje. Znate li što je najbolji dio toga?
Neki izvori napominju kako tekstilni kanali mogu doprinijeti održivijoj ventilaciji jer će „biranje tekstilnih kanala od recikliranih materijala pomoći tvrtkama da ostvare… 50% manju potrošnju vode i 66% manju potrošnju struje.“

Česta pitanja o korištenju tekstilnih ventilacijskih rješenja u zdravstvenim ustanovama

Jesu li tekstilna ventilacijska rješenja pogodna za sve HVAC sustave?
Da, tekstilna ventilacijska rješenja pogodna su za sve tipove HVAC sustava s obzirom da se u isto vrijeme mogu koristiti i za ventilaciju i za dovod svježeg zraka.

Koju ulogu ima tekstilni ventilacijski sustav u kontroli zaraze u zdravstvenoj ustanovi?
Tekstilni ventilacijski sustav može imati veliku ulogu u sprječavanju zaraze u zdravstvenoj ustanovi. Jednostavno se čiste, ravnomjerno raspoređuju zrak u prostoru, svode razmnožavanje bakterija na minimum i smanjuju širenje zaraznih čestica koje se prenose zrakom.

Koje su potencijalne mane tekstilnog ventilacijskog sustava?
Jedan od potecijalnih nedostataka tekstilnih ventilacijskih sustava je što se mogu probušiti ili visjeti ako se ne postave pravilno. U slučaju da je kanal nagužvan ili visi, učinkovitost kanala može biti narušena.

Jesu li se tekstilni kanali pokazali isplativima za zdravstvene ustanove?
Tekstilni sustavi pokazali vrlo isplativima. Iako se u početku cijena postavljanja može činiti značajnom, pružaju dugoročnu uštedu.

Koliko dugo traju tekstilni kanali?
Tekstilni su kanali vrlo izdržljivi. S pravilnom njegom i održavanjem imaju vijek trajanja do 20 godina.