Skip to content

Prilagodljivost tekstilnih kanala

Tekstilni kanal obično je vrlo jednostavna metoda prijenosa i raspodjele zraka. U osnovi se radi o tekstilnoj cijevi s perforacijama ili sapnicama kroz koje zrak izlazi u prostoriju. S obzirom da se svi naši sustavi izrađuju po mjeri, za naše dizajne vrijedi pristup „set and forget“ – za određeni projekt se uvijek u obzir uzima željeno strujanje zraka, primjena, lokacija, visina montaže kao i svaki drugi čimbenik koji može utjecati na rad difuzora.

Međutim, nije uvijek moguće predvidjeti svaki detalj prostorije u koju će kanali biti smješteni. Npr., ponekad su dimenzije prostorije privremene ili će kasnije biti dodan neki dio arhitekture za koji voditelj projekta u tom trenutku nema dimenzije. Ponekad se može dogoditi i da se način korištenja prostora s vremenom promijeniti. Tako se, recimo, u distribucijskim centrima raspored opreme može  mijenjati kako bi se zadovoljile poslovne potrebe u danom trenutku. Iz ovakvih smo razloga u Prihodi razvili niz fleksibilnih elemenata koji omogućavaju prilagođavanje sustava bilo kojoj od navedenih situacija. Od lako podesivih duljina do podesivih sapnica, u nastavku su neki od elemenata koje smo razvili kako bismo osigurali da naši tekstilni kanali odgovaraju vašim potrebama baš kako treba.

 

Podesive duljine i pregibi

Prihoda tekstilni kanali sastoje se od kraćih dijelova koji se spajaju jedan na drugoga patentnim zatvaračima te tako da čine cjeloviti sustav. Ako su točne dimenzije prostora nepoznate, možemo zamijeniti standardni dio kanala s posebnim podesivim dijelom, čineći tako uspješnu instalaciju kanala još jednostavnijom. Podešavanje ovih dijelova može funkcionirati na dva načina: prilagođavanjem duljine i podešavanjem pregiba.

Podesiva duljina dijela kanala postiže se pomoću osam remena koji su ušiveni oko kanala. Dio kanala se može podesiti na bilo koju duljinu između 500 mm i 1500 mm jednostavnim otpuštanjem ili zatezanjem remena. Ovi su dijelovi načinjeni od istog materijala kao i ostatak kanala. Kada se skrate, tkanina se na jednom kraju tog dijela kanala nakupi kako bi se dobila željena duljina. Podesiva duljina korisna je značajka u situacijama kad su potrebne male promjene na sustavu. Isto je tako moguće koristiti više ovakvih dijelova na različitim mjestima duž kanala.

 

No, duljina kanala nije jedino što se može prilagoditi i promijeniti prema potrebama klijenta. Za složenije sustave s nekoliko pregiba možemo proizvesti podesive tekstilne pregibe koji slijede sličan princip rada kao i dijelovi kanala prilagodljive duljine. Jednostavno zategnite remene samo s jedne strane kako biste dobili pregib pod kutem koji je potreban za ispravno postavljanje.

Podesive duljine i pregibi vrlo su praktično rješenje za novogradnju s industrijskom namjenom, pogotovo kad se radi u kratkim rokovima i kad naglo dolazi do promjene koja utječu na dimenzije gotovog prostora.

Podesive velike sapnice

Kada je potreban veliki doseg zraka u prostoru, kao npr. u visokoregalnim skladištima i distribucijskim centrima, obično za raspodjelu zraka koristimo velike tekstilne sapnice. To su sapnice promjera od 80 mm ili više koje mogu ispuhati zrak do 30 m daleko u prostor. Međutim, u nekim se prostorima raspored može promijeniti, recimo zbog promjene opreme. U ovim se slučajevima mogu koristiti podesive velike sapnice, koje su dostupne u dvije inačice: podesive sapnice, čiji se promjer može promijeniti, i usmjerene sapnice, čijim se podešavanjem mijenja usmjerenje ispušne zračne struje. Kao i elementi opisani ranije, ove se sapnice jednostavno podešavaju kad god je to potrebno.

Ovakve su velike sapnice posebno korisne u industrijskoj primjeni, gdje poslovne i proizvodne potrebe mogu dovesti do promjena u načinu korištenja prostora. Korištenjem podesivih sapnica otklanja se potreba za zamjenu čitavog kanala kako bi se postigla optimalna raspodjela zraka u prostoru. One su napravljene kako bi učinile promjene brzima i jednostavnima.

Svi naši podesivi elementi načinjeni su od istih materijala kao i ostatak tekstilnog kanala, što znači da imaju identična fizikalna svojstva: zanemarivo opadanje čestica, prikladnost za čiste prostorije, vrlo nezahtjevno održavanje i vrlo lako pranje kada je to potrebno. Naše tkanine Classic i Premium dolaze sa standardnim desetogodišnjim jamstvom.