Skip to content

Posebnosti zračnih kanala

Najčešća pitanja vezana uz naše tekstilne kanale su: Kako ostaju napuhani? Zašto tekstil, a ne metal? Što s vibracijama? No, najčešća sumnja je vezana uz njihov životni vijek. Mnogi pretpostavljaju da su tekstilni kanali tek privremeno rješenje, no test dugotrajne izdržljivosti prolaze i više nego uspješno!

Otpornina koroziju i kemijska oštećenja
Svi metali s vremenom postaju podložni koroziji s obzirom na svoju okolinu, pa čak i nehrđajući čelik. U vrlo vlažnoj okolini to može snažno djelovati na životni vijek ventilacijskog sustava, pogotovo ako postoje i problemi s kondenzacijom. Korištenjem tekstila na bazi poliestera otklonili smo taj problem: naš posebno dizajniran tekstil za kanale u potpunosti je otporan na oksidaciju i koroziju.
No, čak ni tekstilni kanali nisu u potpunosti bez metalnih dijelova budući da su oprema za postavljanje, kuke, profili i patentni zatvarači obično metalni. Tamo gdje se očekuje veća opasnost od korozije, kao što su npr. bazeni i rekreacijski centri, smanjujemo rizik od korozije biranjem posebne opreme kao što su patentni zatvarači otporni na hrđanje i plastični prstenovi u kanalu.

Otporni na velike promjene u temperaturi
Kanali koji prenose i vrući i hladni zrak podložni su toplinskom naprezanju, što može skratiti životni vijek mnogih vrsta kanala. Ovaj problem čest je s tradicionalnim mentalnim kanalima, osobito s onima koji imaju izolaciju ili premaze. Tekstilni kanali nisu podložni istim problemima. Tekstil od kojeg su izrađeni tkan je iz jednog komada i fleksibilan, što znači da se savršeno prilagođava svakoj promjeni temperature.

Imun na oštećenja uzrokovana udarcima
Udubljenja na metalnim kanalima nisu samo ružna – ona mogu utjecati i na rad ventilacijskog sustava. Za razliku od tradicionalnih metalnih kanala, tekstilni kanali neće se udubiti zbog udarca, što ih čini idealnima za sportske dvorane. Zalutala lopta će se odbiti, a kanal će ostati kao nov.

Snažni šavovi i spojevi
Kaže se da je lanac čvrst koliko je čvrsta njegova najslabija karika. Tekstilni spojevi kanala i difuzora, šavovi, ključni su za njihov fizički integritet. Naši su dvostruki ravni šavovi dizajnirani tako da čine najsnažnije moguće spojeve. Vlačna čvrstoća od 900 N (na uzorku od 50 mm) otklanja svaku brigu o snazi spojeva.

Višenitni materijal postojane boje bez otpadanja vlakana
Prihoda tekstilni kanali izrađeni su isključivo od višenitnih neprekinutih vlakana dizajniranih posebno za primjene u HVAC sustavima. Za razliku od materijala izrađenih od prirodnih vlakana, s našeg tekstila komadići vlakna ne otpadaju, zbog čega ne može doći do lokaliziranog stanjivanja ili habanja. Kao rezultat imamo kanale dugog vijeka trajanja koji izgledaju potpuno novo i nakon pranja. Zbog toga nudimo 20 godina jamstva naš tekstil Classic.

Dizajnirani da traju
Svi naši tekstilni sustavi dizajnirani su po mjeri i izrađeni za specifične termalne uvjete svakog projekta. To nam omogućava da koristimo najprikladnije i najizdržljivije materijale za svaku primjenu. Svaki se detalj posebno zbrinjava, od umanjivanja lokalnih pritisaka na spojevima do osiguravanja idealne razine napetosti za optimalan rad sustava.
Bez obzira na vrstu, svi kanali trebaju određeno održavanje kako bi se osigurao ispravan rad tijekom životnog vijeka sustava. Naši su kanali izrađeni tako da sprječavaju nakupljanje prašine u vlaknima tekstila. Zbog toga čišćenje najčešće uključuje samo brzo brisanje ili usisavanje vanjske površine kanala kako bi se odstranila neželjena prašina. Ako je potrebno povremeno dubinsko čišćenje, kao npr. u postrojenjima za proizvodnju hrane ili u čistim sobama, kanali se mogu oprati u perilici rublja blagim deterdžentom.
Kako bismo vam dodatno olakšali korištenje, nudimo i uslugu održavanja u našoj specijaliziranoj praoni.