Skip to content

Podesive tekstilne sapnice za ciljano hlađenje prostora u industriji

Sustav

Klimatizacija industrijskih postrojenja u cijelosti, od poda do stropa, nije niti praktična niti ekonomična. Veličina takvih postrojenja, količina topline koja se proizvodi u njima, hladni zrak koji izlazi kroz otvorena vrata… čine i najmoćniju klimatizaciju beskorisnom ili, u najboljem slučaju, vrlo neučinkovitom. Hlađenje čitavog industrijskog postrojenja klima uređajima troši puno energije, a takvi snažni klima uređaji jako poskupljuju izgradnju prostora. Također, klimatizacija dijelova postrojenja u kojima nema radnika niti proizvoda često je bacanje novaca.

Rješenje za ovakve prostore je ciljano hlađenje točno određenog područja; tekstilni kanali za ventilaciju usmjerenim strujanjem zraka rješavaju problem pojedinih „vrućih točaka“. Na taj se način hladi točno specificirano područje, umjesto da se hladi čitava zgrada. Hlađenje tekstilnim kanalima je održivo, ekonomično i učinkovito rješenje.

Tekstilno rješenje za hlađenje „vrućih točaka“ pomaže rashladiti strojeve i opremu, omogućuje ciljano hlađenje radnih prostora, funkcionira kao rezervna rashladna oprema, te ubrzava proizvodnju stvaranjem ugodnog radnog prostora za djelatnike.

Alternativno rješenje za ciljano hlađenje

Sa sve većim izazovima i zahtjevima za klimatizaciju, čak i tradicionalna rješenja za ciljano hlađenje određenih područja dolaze do svojih granica. Iako ona često mogu biti odlično privremeno rješenje ili rješenje za male prostore, nisu uvijek najekonomičnije niti dugoročno rješenje za velike industrijske prostore, skladišta, tvornice, proizvodne pogone te slične prostore. Jednom kad se postave, tradicionalna rješenja poput prijenosnih klima uređaja hlade samo mali dio prostora. U postrojenju u kojem je veliki broj zaposlenika kojima je potrebna klimatizacija, cijena takvih rashladnih sustava i njihova potrošnja energije vrlo će brzo postati prevelika. Isto tako, zauzet će dragocjen prostor i smetat će normalnom tijeku rada i procesa.

Prihoda surađuje sa stručnjacima i voditeljima održavanja objekata kako bi proizvodnim pogonima i industrijskim postrojenjima ponudila bolje dugoročno i ekonomično rješenje za ciljano hlađenje određenih područja. Koristeći centralne jedinice i lagane, isplative tekstilne kanale postavljene iznad radnog prostora dovodimo hladan zrak točno do radnog prostora ili strojeva koje je potrebno rashladiti.
Na ovaj način štedimo prostor i optimiziramo kapacitet hlađenja kako bismo rashladili veliki broj radnih prostora, opreme ili skladišnih prostora bez oduzimanja mjesta za kretanje i bez smetnji radnim procesima.

Ključ našeg rješenja za industrijski HVAC sustav ciljanog hlađenja strojeva, radnih prostora i proizvodnih pogona leži u našim tekstilnim kanalima u kombinaciji s velikim podesivim sapnicama. Naše su sapnice vrlo prilagodljive kako bi se uklopile u svaku pojedinu primjenu te veličinom variraju od 8 cm promjera na više.

Kut sapnice može se prilagoditi (tj. sapnica se savija) podešavanjem remena koji spajaju kolute na vrhu i dnu sapnice (do maksimalno 30°). Remen se može pomicati oko sapnice kako bi se dobio željeni smjer ispuha zraka, a za optimalni estetski dojam, remen i koluti su prekriveni istim tekstilom.

Ovisno o statičkom pritisku i razlici u temperaturi zračna struja iz sapnice ima domet i veći od 20 m. Uz pomoć prigušivača koji se može dodati sapnici, količina zraka koja se dovodi u prostor može se podesiti tako da odgovara potrebama djelatnika ili opreme.

U pojedinim ekstremnim situacijama hlađenje izrazito toplih prostora, kao što su pogoni za proizvodnju guma ili kemijske čistionice, može se postići postavljanjem glavnih kanala visoko, blizu stropa, te spuštanjem vertikalnih kanala koji dovode zrak točno tamo gdje je djelatnicima to potrebno. Vrući se zrak diže visoko do stropa, van dometa ljudi i opreme (odakle se odvodi van prostora) te se na taj način doprinosi udobnosti prostora.