Skip to content

Kako održati oblik tekstilnih kanala

Za razliku od tradicionalnih metalnih kanala, tekstilni kanalni sustavi načinjeni su od fleksibilnog tekstilnog materijala koji upuhivanjem zraka poprima svoj oblik. Postoji nekoliko načina da se postigne potrebni oblik kanala, a na izbor idealnog pristupa u svakom pojedinom projektu utječu mnogi faktori. U ovom ćemo članku istražiti razne opcije održavanja ispravnog oblika kanala za savršen rad tijekom njegova čitavog životnog vijeka.

 

Kako tekstilni kanali ostaju napuhani i zašto je bitan ispravan oblik kanala?

Kako bismo odgovorili na ovo pitanje, moramo najprije razumjeti pritisak zraka i kako se on mijenja duž ventilacijskog kanala. Kako zrak struji kroz kanal, tako na zidove kanala vrši pritisak prema van. To je statički pritisak zraka. U vrlo dugom kanalu može biti značajnih gubitaka tog pritiska zbog trenja. Kako bi se ta pojava spriječila, promjer se postepeno smanjuje duž kanala.

Pritisak zraka također se gubi pri promjeni njegova smjera, npr. na pregibima ili lukovima. Što je dulji kanal, što je grublja njegova površina i kompliciranija njegova geometrija, to su veći i gubitci pritiska zraka u njemu. Sve ove faktore moramo uzeti u obzir pri dizajniranju sustava tekstilnih kanala kako bismo osigurali da kanal ostane napuhan, zadrži svoj oblik i radi na način na koji je dizajniran.

Nije uvijek izvedivo održavati jednaku količinu zraka u kanalu. Kada se količina zraka u kanalu smanji ili se sustav potpuno isključi, tekstilni kanali će se ispuhati i opustiti. Ovo ne mora biti problem u slučajevima gdje estetski doživljaj nije prioritet, npr. u skladištima i industrijskim pogonima. No, ponekad to može biti nepoželjno ili zbog toga što opušteni kanal smeta okolnoj opremi ili zbog toga što je izgled kanala bitan, kao u npr. restoranima, prodajnim prostorima ili teretanama. Oblik ispuhanog tekstilnog kanala ovisi o načinu na koji je postavljen. U čistim sobama, gdje se uglavnom postavljaju polukružni kanali izravno na strop, ispuhani će oblik kanal biti sličan obliku napuhanoga. S druge strane, kružni kanal na jednostrukom visećem profilu ima vidljivo promijenjen oblik kad je ispuhan.

 

Što se događa kad je tekstilni kanal ispuhan?

Potpuno ispuhani kanal nije nužno problem, no ponekad može biti. Jednom kad se ispuše, kružni kanal na jednostrukom visećem profilu u prosjeku je 1,3 puta dulji od svog promjera kad je napuhan. Na to se mora računati pri dizajniranju projekta kako bi se spriječili problemi s rasvjetom, opremom ispod kanala, ili nečim trećim.

U situacijama u kojima bi ispuhani oblik kanala mogao stvarati probleme može se primijeniti nekoliko rješenja kako bi oblik tekstilnog kanala ostao postojan bez obzira na volumen i pritisak zraka u kanalu.

 

Kako održati ispravan oblik tekstilnog kanala u uvjetima promjenjivog protoka zraka?

Možemo dodati određene strukture kanalu kako bi zadržali njegov izvorni oblik.

Ovo su neke od dostupnih opcija:

 

Lukovi

Sprječavaju opuštanje tkanine

Koriste se za održavanje oblika kanala ili difuzora kad nema protoka zraka. Krajevi lukova umeću se u džepove ušivene unutar kanala, a učvršćuju se čičkom. Tijekom pranja kanala potrebno ih je izvaditi.

Spiralno pojačanje Helix

Izravnavanje oblika

Metalna spirala obložena tkaninom umetnuta je u kanal i na taj način trajno održava cilindrični oblik kanala i tkaninu zategnutom. Uzdužne tekstilne trake drže Helix na mjestu, a 5 metara dugački spiralni dijelovi spojeni su patentnim zatvaračima. Helix se može jednostavno odvojiti za potrebe održavanja. Potrebna zategnutost tkanine postiže se zatezačima u profilu i na slijepom kraju kanala.

 

Obruči

Održavaju kružni oblik kanala

Izrađuju se od plosnatog aluminijskog profila, žice od nehrđajućeg čelika ili vatrootporne plastike. Obruči se postavljaju na određeni razmak, a pričvršćuju čičkom, što omogućuje jednostavno rastavljanje prilikom održavanja.